Officiell besöksguide för
turistinformation & onlinebokning
i Hemavan Tärnaby

sven

Skoter

Naturen i Hemavan Tärnaby är storslagen och varierande. Ett sätt att uppleva den är att färdas med skoter genom björkskogar, över frusna sjöar och upp till de kala bergstopparna. Väder och vind styr vilket som är det bästa målet för dagen men en tur i Vindelfjällens naturreservat är verkligen att rekommendera. Att färdas genom Syterskalet är en fantastisk upplevelse som gör att man förstår naturens storhet. Jofjället är ett utmärkt område när vädret inte är så bra eftersom stora delar ligger i fjällbjörkskog.

För aktuella ledrapporter gilla Skoterleder i Hemavan Tärnaby på Facebook

Skoter

Köp ledbeviset och få skoterkartan på köpet!

Du som köper märket medverkar till ledunderhåll och säkrare skoterkörning i fjällen, och i priset ingår skoterkartan. När du löser Ledmärket och kartan online skickar vi dessa till dig per post.

Olika sätt att betala

N

Kontant eller med kort på Hemavan Tärnaby Turistbyrå

N

Utlandsbetalning

IBAN SE7980000842029145082161
BIC/Swift: SWEDSESS
Adress till vår bank: Swedbank AB, Skolgatan 16C, 923 31 Storuman

N

Swish

Swish: 123 179 34 13 Kartan och märket hämtas sedan upp på något av följande ställen: Bayhill Kiosk, Trolltunet, Hemavans Fjällcenter, Frendo, Tärnaby Fjällhotell, Tärnafjällens Bageri, HT Turistbyrå, Tärna Samservice,  Tärna Vilt, Joeströms Livs eller Gränslöst Köpcentrum. Visa upp kvittot i mobilen.

Guidad skotertur

Följ med på en guidad tur med kunniga guider.

Läs mer

Skoteruthyrning

Hyr skoter och upplev en spännande dag med kompisarna eller familjen.

Läs mer

Hemavan Hillclimb

Välkomna på klassiskt backrace i Hemavan! Störst motor och längst matta vinner i denna fartfyllda tävling!

Tävlingen körs uppför Hotellbacken ovanför Högfjällshotellet i 2 klasser – turbo och utan turbo. Nyhet för i år är att det blir ett helt eget Girls Race! Ta med hela familjen och upplev en fartfylld tävling. På arenan finns möjlighet att köpa hamburgare, dricka och kaffe.

Entrén öppnar kl. 12.00 och tävlingen börjar kl. 13.00

Regler för skoterkörning i Hemavans by

I Hemavan by råder skoterförbud, men det finns en dispens för vissa skoterspår inom förbudsområdet. Se till att du har koll på var, när och hur du får köra skoter i Hemavan så skapar vi tillsammans en hållbar skoterturism. Inte heller i övriga tätorter är det populärt med skotertrafik bland bebyggelsen. Hastighetsbegränsningar i skoterspåren, följ de skyltar som finns uppsatta.

Aktuella skoterförbud

Förbud mot skotertrafik på statens (Kronans) mark ovan odlingsgränsen införs den 5:e maj (majförbudet) av hänsyn till rennäringen. Oberoende av detta kan renbetessituationen medföra tillfälliga, lokala förbud på annan tid.

Tillfälliga varningar

Informationen hämtas från Storumans kommuns webplats.

Skotertrafik till Norge

Regeringen skrev den 9 november 2016 under ett avtal med Norge som tillåter svenska snöskoterförare att korsa gränsen mot Norge.

Info om underhåll och preparering

Du länkas om till Storuman kommuns hemsida.

Skoterförbud i alpina anläggningar samt på längdspår

Det är förbjudet att köra skoter i och i närheten av de alpina anläggningarna, samt inom längdskidområden. Kontrollera på traktens fjällkarta, hos Polisen och på Skoterledskartan att det är tillåtet att köra där du tänkt.

130 mil skoterleder

I Storumans kommun finns ca 130 mil skoterleder och skoterstråk som underhålls och repareras vid behov. Preparering utförs av kommunens personal, företag,föreningar och andra skoterintresserade. Genom att köpa ledbevis bidrar du till skötsel och preparering av skoterlederna i Hemavan Tärnaby området.

Nationella snöskoterrådet

Här hittar du mycket bra information gällande skoteråkning i Sverige

Lavinprognoser

Lavinprognoser.se är till för dig som färdas i de svenska fjällen vintertid. Här hittar du dagliga bedömningar av lavinfaran

Vindelfjällens fjällsäkerhetskommitté - facebooksida

Här berättar fjällsäkerhets-kommittén vad de gör samt meddelar saker som kan vara av intresse för dig som är på väg eller befinner dig i Hemavan Tärnaby.

h

Meddela färdväg och beräknad återkomst

Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

Anpassa fjällturen efter vädret

Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala väder- prognoser via radion eller webben. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar. Smhi fjällväder eller yr.no och sök Hemavan eller Tärnaby.

 

Vad händer i Hemavan Tärnaby?

Evenemang och aktiviteter

Till evenemangskalendern