Officiell besöksguide för
turistinformation & onlinebokning
i Hemavan Tärnaby

sven

Fiskefestivalen 21-30 juli

Under fiskefestivalen händer det extra mycket kring fisket i Hemavan Tärnaby. Var tillsammans, lägg på ett vedträ på brasan, agna kroken, och dela vår fiskevärld.

Ett fiskekort

Under fiskefestivalen kan man fiska på ett och samma fiskekort på alla fiskevårdsområden i Hemavan Tärnaby. Detta speciella fiskekort finns att köpa på de vanliga försäljningsställena. Kortet säljs mellan 21 -30  juli.

Fiskets traditioner är urgamla, men äventyret är nytt varje gång kroken kastas ut. Sportfisket bland vidderna, höjderna och dalarna i Hemavan Tärnabys fjällvärld är spännande och varierat. Den som söker den lite hemlighetsfulla tjärnen på fjället kan få sina drömmar uppfyllda, och minst lika bra är det fiske som finns lättillgängligt, bara några steg från vägen. I kampen mot ädelfisken vid fjällbäcken i ljum solnedgång, i virvlarna från den brusande forsen en solig dag, eller från sjöstranden med elden och tältet i duggregn så väntar roliga, utmanande, förargande, givande stunder för hela familjen.

Fiskets traditioner är urgamla, men äventyret är nytt varje gång kroken kastas ut. Sportfisket bland vidderna, höjderna och dalarna i Hemavan Tärnabys fjällvärld är spännande och varierat. Den som söker den lite hemlighetsfulla tjärnen på fjället kan få sina drömmar uppfyllda, och minst lika bra är det fiske som finns lättillgängligt, bara några steg från vägen.

Fisketävling i Tärnaån 24 juli

Låt spänningen dra iväg med dig, få den största fisken och vinn fina priser, inte minst i fisketävlingens barnklass.

Tärnaån är en exklusiv men ändå mycket lättillgänglig strömfiskesträcka. Fisketävlingen är också det enda tillfället under året som mask får användas som agn i ån.

Läs mer

 

Fiskeinformation med Christer Ringbrant

Christer Ringbrant berättar om fisket i området, och ger tips och råd för bättre fiskelycka. Smaka på rökt fisk! Söndag den 23 juli och måndag den 24 juli kl 18.00 vid Udden i Tärnaby.

Maten under fiskefestivalen

Förutom att fiske är en rolig och spännande sysselsättning är fisk också god och nyttig mat.  Under fiskefestivalen kommer du att kunna äta våra restaurangers bästa fiskerätter. Det kommer också att finnas tillfälle för dig att själv tillaga fisk med hjälp av våra experter.

Lär dig tillaga fisk

Kocken Johan Henriksson kommer att finnas med vid fisketävlingen i Tärnaån och notdragningen i Joeström. Han kommer att ha med sig olika varianter av fiskerätter från vårt närfiskeområde som alla får smaka. Den kan gravas, kokas, rökas och grillas nyfångad över elden. Kolla in hur man filéar siken, och låt barnen själva få rensa en fisk.

Hur funkar en fisk? Lär dig mer på Naturum

Vi öppnar en fisk och hjälps åt att titta inuti den för att ta reda på det. Kanske vi även kan klura ut vad den har för favoritmat? Sedan tillagar vi fisken och provsmakar. 26 juli på Naturum Vindelfjällen Hemavan.

#fjällgourmet

22 juli - Fisk och skaldjurstema på Nannas Kök & Bar

Nannas Kök & Bar har fisk och skaldjurstema i restaurangen. Boka bord 0954-301 11

25 juli - Trerätters fiskemiddag på Tärnaby Fjällhotell

Tärnaby Fjällhotell serverar en trerätters fiskmiddag. Boka bord 0954-104 20

28 juli - Trerätters rödingmiddag på Restaurang Virisen

Har fiskelyckan varit god under veckan kan vi erbjuda att laga till er egenfångade fisk och samtidigt få lite tillagningstips. Prova nya ekologiska viner därtill. Bordsbokning 070-274 41 88. Middagen är 19.00 och du som vill tillaga din egen fisk är välkommen kl 17.00.

DatumTidProgramPlats
21-julikl 10-18Träffa Tärnafjällens FVO vid Gränshandelsmarknaden. Info och tävlingGränshandelsmarknaden vid Fjällsport
22-julikl 10-18Träffa Tärnafjällens FVO vid Gränshandelsmarknaden. Info och tävlingGränshandelsmarknaden vid Fjällsport
22-juliklNannas Kök & Bar har fisk och skaldjurstema i restaurangen. Boka bord 0954-301 11Nannas Kök & Bar
22-juliklCykel och fiskecenter finns utanför Nannasgården och visar bl a upp fiskespön som man kan testNannasgården
23-julikl 10-16Träffa Tärnafjällens FVO vid GränshandelsmarknadenGränshandelsmarknaden vid Fjällsport
23-julikl 18Fiskeinformation med Christer Ringbrant på UddenUdden i Tärnaby
24-julikl 18-20Fisketävling i Tärnaån.Udden i Tärnaby
24-julikl 18Fiskeinformation med Christer Ringbrant på UddenUdden i Tärnaby
24-julikl 18-20Kocken Johan Henriksson tillagar och snackar fisk. Kom och provsmaka!Udden i Tärnaby
25-juliklTärnaby Fjällhotell serverar en trerätters fiskmiddag. Boka bord 0954-104 20Tärnaby Fjällhotell
26-julikl 142-timmars nybörjarkurs i flugfiske för tjejer med Therese Lundin
26-julikl 18Notdragning i JoeströmJoeström
26-julikl 18-20Kocken Johan Henriksson tillagar och snackar fisk. Kom och provsmaka!Joeström
26-juliklHur funkar en fisk?Naturum
27-julikl 10Flugfiskedag för tjejer med Therese Lundin
28-julikl 19Trerätters rödingmiddag på Restaurang VirisenVirisen

Fiskeinfo

Tips på fiskeställen

Här finns strömfiske och sjöar med öring och röding. Välj om du vill fiska i dalgångarna eller på kalfjället. Här ser du förslag på olika fiskeställen men du är också välkommen till Hemavan Tärnaby Turistbyrå där vi hjälper vi dig med tips och råd för ett lyckat fiske.

Här köper du fiskekort

För att få fiska i Hemavan Tärnaby så krävs det att du har ett fiskekort. För mer information om fiskekort och vilka områden som finns att välja mellan, kan du kontakta Hemavan Tärnaby Turistbyrå.

Fiskevatten i Hemavan Tärnaby

Klicka på bilden så öppnas den i ny flik. Kartan och information om de olika fiskevattnen finns också i Fiskeguiden.

1 Högstaby FVO Stor sjö nära norska gränsen

2 Överuman FVO Sjö och strömsträcka

3 Klippens FVO Strömmande vatten i Umeälven

4 Björkfors/Hemavan FVO Fiske nära Hemavan

5 Tärna FVO Områdets största fiskevårdsområde med både ström- och sjöfiske

6 Joesjö FVO Lättillgängligt och varierat

7 Joeström FVO Sjö och strömsträcka /Lake and stretch of flowing water

8 Rönäs Tängvattnets FVO Sjön Tängvattnet och bäckar. Invid utflyktsmålet Ruttjebäcken

9 Boksjön FVO Fiske vid Ryfjällets fot

Blåmarkerade områden på kartan är sjöar och vattendrag som helt eller delvis upplåts av Länsstyrelsen. Läs mer om statens vatten i broschyren Fjällfiske.

Fiskeguiden

Fiskeguiden hjälper dig att hitta till närfiske i Hemavan Tärnaby.

Fjällsäker

Ta del av Fjällsäkerhetsrådets 6 tips för att din vistelse i fjällen skall bli säker.

Guidade fisketurer till exklusiva vatten

På vissa av dessa vatten finns enbart ett fåtal fisketillstånd per säsong och där utlovas riktigt exklusivt fiske.

Fiskefestivalen

Under fiskefestivalen sista veckan i juli varje år händer det extra mycket kring fisket i Hemavan Tärnaby. Var tillsammans, lägg på ett vedträ på brasan, agna kroken, och dela vår fiskevärld.

Mitt smultronställe

Vi har intervjuat några profiler i Hemavan Tärnaby för att höra vilket deras smultronställe är och här är vad dom svarade:

Längs flugfiskesträckan i Tärnaån finns stora möjligheter till fångst av grov öring. Ett stalltips är flugan Wolly Buggers. Bästa tiden för fiske är från mitten av juli till mitten av september. Strömfiskesträckan vid hängbron i Solberg är ett utmärkt fiskeställe med flugkast och kastföte - flugtips är Silverdoktorn, Cardinal och Butcher. Här fungerar även spinnfiske med skeddrag och spinnare. 

Christer Ringbrant

Fiskeguru i Hemavan Tärnaby , Läs mer om Tärnaån här

Boksjö-områdets goda bestånd av öring gör att en påminnelse om öringens skygghet är på sin plats. Smyg! Det kan dröja innan du får utdelning, för det gäller att lära känna fiskevattnet.

Christer Ringbrant

Fiskeguru i Hemavan Tärnaby , Läs om Boksjöns FVO här

Jofjället är mitt tips. Länsstyrelsen har under de senaste åren renoverat spångar och vindskydd och fjällkänslan är stor trots att det är relativt nära att nå fiskesjöarna från vägen.

Stig Strand

Ägare och guide på Trolltunet i Hemavan, Läs mer om Jofjällets fiskeområde

ALLEMANSRÄTTEN & FJÄLLVANDRING

Våra svenska fjäll är öppna för alla. Du får vandra nästan överallt. I fjälltrakterna har vi många fantastiska vandringsleder, men det går förstås även bra att ta sig fram i oledad terräng. Det finns dock några saker som är bra att tänka på.

Naturen i våra fjälltrakter kräver ofta lite extra omtanke. I områden med renskötsel bör du till exempel hålla hunden kopplad under hela året. Du får plocka blommor och bär på flera ställen, men kom ihåg att det finns många fridlysta arter även i fjällvärlden.

Om du tältar, tänk på att vara försiktig när du slår upp tältet så att inte marken skadas. Det finns ganska små möjligheter att elda i fjällen, tänk därför på att ta med ett fältkök.

I fjällens många nationalparker och reservat är allemansrätten ibland utökad och ibland begränsad. Det kan exempelvis innebära att du inte får göra upp eld eller ta med dig hunden. På vissa platser får du inte tälta medan du på andra får tälta längre än vad du får göra utanför nationalparken. Våra STF-värdar hjälper dig gärna att ta reda på vad som gäller för just din tur.

Innan du vandrar vidare, ta gärna en extra titt så att du inte glömmer kvar något skräp.