Officiell besöksguide för
turistinformation & onlinebokning
i Hemavan Tärnaby

sven

Sommar i riktiga fjäll

Variationen är stor på vad man kan göra i Hemavan Tärnaby under sommaren och hösten. Slappna av med rofyllt flugfiske eller varför inte njuta av de praktfulla svenska fjällen med en härlig vandring i egen takt.

Variationen är stor på vad man kan göra i Hemavan Tärnaby under sommaren och hösten. Slappna av med rofyllt flugfiske eller varför inte njuta av de praktfulla svenska fjällen med en härlig vandring i egen takt.  Vad sägs om en tur till samernas heliga fjäll Atoklimpen? Eller att samla familjen för en underhållande helg i Tärnaby när sommarens stora Gränshandelsmarknad går av stapeln?  Ja, Hemavan Tärnaby har helt enkelt något för alla, vare sig din bild av ”semester” är dygnslång terränglöpning, skön cykling eller kvällsfika i midnattssolen. Välkommen hit, sommarens och höstens upplevelser väntar!

Fjällvandra

Lummiga fjällsluttningar, storslagna fjällvidder, höga bergstoppar och djupa frodiga dalgångar. Fjällen är lika fantastiska vilken årstid det än är och här finns alltid mycket att välja på vare sig du vandrar på egen hand, med familjen eller kompisgänget.

Fiska

Här finns lättillgängligt fiske för familjen och mer avancerade vatten för den inbitne sportfiskaren. På sommaren har du tillgång till strömfiske, och sjöar med öring och röding i dalgångarna och på kalfjället. Det finns också flera guideföretag som erbjuder exklusivt fiske i fina vatten.

Upplev mer

Vi har satt ihop ett veckoprogram med många olika aktiviteter för stora och små! I programmet finns bl a blomstervandring, grottkrypning, guidad tur till Ruttjebäcken, historiepromenad i Tärnaby och heli-fish.

Sommar- och hösttips

Sommarlinbanan

Sommaren 2017 kommer en ny gondol att byggas i västra Hemavan. Gondolen kommer att ersätta den tidigare sommarlinbanan. Vi ber om överseende med att det inte går någon linbana upp på fjället den här sommaren och längtar redan till sommaren 2018 då nya gondolen/ telemixen kommer att transportera vandrare och cyklister upp på fjället.

Inte heller Topprestaurang Björk och fjällbar kommer att vara öppen den här sommaren pg a att hela området är en byggarbetsplats.

Läs mer

Fjällbotaniska trädgården

Fjällbotaniska Trädgården är en liten diamant i fjällvärlden med sitt stora utbud av fjällväxter och den pedagogiska presentationen. Det är Sveriges högst belägna botaniska trädgård och en av världens nordligaste.

Läs mer

Naturum Vindelfjällen

Naturum beskriver, förklarar och ger förståelse för naturen och områdets värden, samt inspirerar till vistelse och naturkontakt. Utställning och information om Vindelfjällens naturreservat och Kungsleden, aktiviteter, försäljning av kartor, vykort mm. Varje vecka anordnas aktiviteter och vissa av dem riktade mot barnen.

Läs mer

Hemavan Tärnaby Bikepark

Hemavan Tärnaby Bikepark är stängd under sommaren 2017 pga Gondolbyggnationen i Hemavans västra del.

Läs mer

Cykla på vägar och stigar

Fina grusvägar eller crosscountrycykling på fjället. Dom bästa tipsen får du i vår cykelkarta som du kan hämta gratis på Turistbyrån eller anläggningar i Hemavan Tärnaby.

Läs mer

Fjällöpning

Trail running är en av Sveriges snabbast växande sporter/aktiviteter. I vårt fina fjällområde får man dessutom njuta av fantastiska vyer då man springer över fjälltoppar och längs med fjällbäckar som dessutom förser en med uppfriskande vatten under löpturen. Skaffa dig en karta, packa säcken lätt, men med det som behövs och ge dig ut och testa!

Läs mer

Båt och kanot

Hyr en båt eller kanot eller följ med på en guidad kanottur.

Läs mer

Vad händer i Hemavan Tärnaby?

Till evenemangskalendern

Sommarens 4 stora evenemang

Gränshandelsmarknad

Marknad, myller, hantverk och konst under Gränshandelsmarknaden.

Kulturveckan

Kulturakademin anordnar en kulturvecka i Hemavan Tärnaby med målet att skapa en ny scen i fjällvärlden med fokus på musik, konst, litteratur och berättande.

Fiskefestivalen

Under fiskefestivalen händer det extra mycket kring fisket i Hemavan Tärnaby.

Fjällöparfesten

Sista helgen i juli samlar vi tre löpartävlingar i fantastisk fjällmiljö, vi kallar det fjällöparfest!

Shopping

I Hemavan Tärnaby finns en rad intressanta butiker, fyllda med allt från livsmedel till sportartiklar. Du har också möjligheten att fynda souvenirer, lokala delikatesser och lokalproducerad slöjd. Här finns något för alla – och för alla behov.

Samiska besöksmål

Den samiska kulturen präglar i många avseenden området och har utvecklats under lång tid. I Tärnaby finns en samisk skola, och i området kring Hemavan Tärnaby bedrivs en mycket aktiv rennäring av två samebyar; Vapsten och Ubmeje. Kulturreservatet vid Atoklimpen är en samisk kulturmiljö, som visar hur det renskötande nomadsamhället nyttjat landskapet under förhistorisk tid och fram till idag

Vinteraktiviteter

Här räcker snön till alla!