Officiell besöksguide för
turistinformation & onlinebokning
i Hemavan Tärnaby

sven

Hemavan Tärnaby lockar under vintern skid-, bräd-, och skoteråkare från när och fjärran. Då är det skidåkningen i backar och spår, heliskiing, skoterkörning, pimpelfiske och andra vinteraktiviteter som är attraktionen. Sommartid är det fjällvandring, fiske, cykling, grottor och fjällens natur är det som lockar de flesta besökarna.

Skidorten som erbjuder skidåkning på riktiga fjäll

Hemavan Tärnaby är norra Sveriges största skidort och erbjuder enastående skidåkning i fantastisk fjällmiljö.

Hemavan och Tärnaby är två orter som bjuder på skidåkning för alla nivåer. Hemavans skidområde har totalt 10 liftar, 30 nedfarter, 1 snowparks och en Skicross-Arena. I Hemavan finns även friåkningsparadiset Kobåset som av många anses som Sveriges bästa friåkningsområde. I Tärnaby finns 5 liftar och 14 nedfarter. Det är 2 mil mellan orterna.

Hemavan - mysigt och genuint med stort utbud

Över 30 nedfarter, offpist-åkning i Kobåset, heliski, familjebackar och utmärkt turåkning och skoteråkning. Hemavan är en växande by med ett stort utbud av restauranger, butiker och nöjen samtidigt som byn utstrålar en genuin känsla där storstadens brus känns avlägset. För den som vill höja tempot efter en dag i backen kan välja mellan en fartfylld afterski på Hemavans Högfjällshotell, en skön trubadurkväll på Baren En Trappa Upp eller varför inte avsluta kvällen med röj på nattklubben Lappkastet.

Tärnaby - Världskändisen

Här hittar du flest duktiga skidåkare i förhållande till invånarantal, utan tvekan. I den berömda Ingemarbacken har Ingemar Stenmark, Stig Strand, Thomas Ringbrant, Anja Pärson, Jens Byggmark, Bengt Fjällberg och många, många fler blivit riktigt duktiga skidåkare. I Tärnaby finns också utmärkt längdåkning och nära tillgång till skoterleder.

Webbkameror

Ta en titt på webbkamerorna som finns på olika ställen i Hemavan och Tärnaby.

Tätortskarta Hemavan

Här kan du ladda hem en tätortskarta över Hemavan.

Tätortskarta Tärnaby

Här kan du ladda hem en tätortskarta över Tärnaby.

Mervärde Hemavan Tärnaby

Hållbar utveckling kräver både engagemang och resurser och därför jobbar Visit Hemavan Tärnaby med Mervärde Hemavan Tärnaby. Genom olika insatser skapas möjligheter att återinvestera i destinationen i åtgärder som skall komma både besökare och ortsbor tillgodo.

Hållbar utveckling

Välkommen till våra riktiga fjäll i en storslagen fjällmiljö. Hemavan Tärnaby tillsammans med Region Västerbotten genomför under säsongen 16/17 en hållbarhetsanalys för att se var vi behöver göra riktade insatser. Vi är medvetna om att vägen mot en hållbarare destination är lång och att vi har mycket arbete framför oss.

Bygdens historia

Stenåldersfynd från Tärnasjön har visat sig vara 9 000 år gamla, och många hundra år innan Tärna fick sina första bofasta nybyggare bedrev samer renskötsel i området. Tärna är för övrigt den senast bebyggda socknen i Sverige.

Äga, bygga eller köpa fritidshus

Är du intresserad av en tomt för eget fritidshus i Tärnaby eller Hemavan eller köpa en stuga eller lägenhet i området?

Nyhetsbrev till fritidshusägare

Som fritidshusägare i området är du en viktig del av turismen. Vi hoppas att du skall känna dig delaktig i Hemavan Tärnabys utveckling och njuta av din vistelse i området.

Registrera dig här så att vi når dig med information, utskick och undersökningar.

Hemavan

Tärnaby

För information kontakta oss via besök, telefon, Facebook eller e-post

Address: Västra Strandvägen 1
S-920 64 Tärnaby

Tel: +46 (0)954-104 50

Turistinformation på Facebook

facebook.com/hemavantarnaby.se

Bokningshjälp

Får du ingen träff när du gör en sökning eller om du har några frågor vänd dig gärna till bokningen i Hemavan Tärnaby för personlig service.

Ring oss på telefon +46 (0)954-301 50 eller skicka e-post till bokning@hemavantarnaby.se.

Öppettider:
Mån – fre 09.00-16.30.

Bokning av boende online kan göras fram till kl 17:00 dagen före ankomst.

 

Boka boende

Mitt i byn eller en bit ifrån? Bekvämt eller budget? Här finns boende för alla.

Mat & nöje

Lokala råvaror är grunden för många av restaurangerna i Hemavan Tärnaby. Vilt, fisk, bär och svamp är naturlig lyx, men du hittar också husmanskost och mat som kan ätas i farten.

Resa

Det är enkelt att ta sig hit. Ta väg E12 med bil, cirka 370 kilometer från Umeå och 100 km från Mo i Rana eller flyg och landa mitt i fjällvärlden på Hemavan Tärnaby Airport. Flygplatsen ligger centralt i Hemavan och har reguljära flygningar sex dagar i veckan, året runt. Om du föredrar tåg åker du till Östersund, Vännäs eller Umeå och byter sedan till buss för vidare färd till Hemavan Tärnaby.

Hemavan och Tärnaby är två byar som ligger i Västerbottens län och i landskapet Lappland.

Hemavan Tärnaby gränsar till Vindelfjällens natureservat, Europas största orörda vildmarksområde. Reservatet omfattar 550 000 hektar, och inom området har tre samebyar sitt sommarbetesland. I Hemavan startar Kungsleden som slutar 45 mil norrut i Abisko.

Den samiska kulturen präglar i många avseenden området och har utvecklats under lång tid. I Tärnaby finns en samisk skola, och i området kring Hemavan Tärnaby bedrivs en mycket aktiv rennäring av två samebyar; Vapsten och Ubmeje.

Våra byar och dalgångar kännetecknas av småskalighet och personlig service. Kanske är det en av förklaringarna till att många av våra gäster väljer att komma tillbaka år efter år.

Trots att det är nästan 100 mil från Stockholm tar man sig hit snabbt med flyget från Arlanda.

Reguljärt flyg finns sex dagar i veckan till Hemavan Tärnaby Airport i Hemavan. Wasaline har daglig trafik över Kvarken mellan Vasa och Umeå. Busstrafik från Umeå finns med flera turer om dagen. Dessutom Lapplandspilen, direktbuss från Cityterminalen i Stockholm några gånger i veckan. Tåget (nattåg) från södra Sverige går till Vännäs, varifrån buss tar vid för de avslutande milen till Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby ligger nära Norge och närmaste större tätort är Mo i Rana, cirka 10 mil från Hemavan.