Officiell besöksguide för
turistinformation & onlinebokning
i Hemavan Tärnaby

sven

Carl Jonsson blev Årets Stormkock 2017!

 

Matlagningstävlingen Årets Stormkock genomfördes i Tärnaby i eftermiddag i riktigt vinterväder och tuffa förhållanden som ställde till det för deltagarna. Efter en riktigt tuff tävling stod Carl Jonsson från Restaurang Björk i Hemavan som segrare och därmed blev den 15:e Stormkocken.

Årets Stormkock 2017 är den 15 upplagan av tävlingen som såg dagens ljus 2003. Tärnaby har varit tävlingsplats sedan 2014. Årets årgång blev en tuff tillställning under juryordförande Filip Fasténs (Årets Kock 2014) skarpa örnblick. Filip fick tillsammans med sin jury se kreativ och skicklig matlagning med de svåra förutsättningar utomhusmatlagning på stormkök innebär. Bland de tävlande märktes bland annat Julien Huéber, känd från Sveriges Mästerkock; Per Froste, Idre och Kent Bursell, dansk kock som jobbar i Sundsvall. Längsta strået i årets tävling drog dock Carl Jonsson, med härlig variant på helstekt sik med gräddkokt spetskål.

Juryns motivering: ”Med renhet och enkelhet lyfter årets vinnare huvudråvaran tillsammans med enkla komponenter rätten till en lyxig och välkomponerad fjällrätt!

Råvarorna kockarna kunde välja bland var många, och förvåningen var ganska stor när hela, orensade sikar från sjön Gäutan, 50 meter från tävlingsplatsen, presenterades som huvudråvara. Alla utom vinnaren filéade fisken, men Årets Stormkock hade modet att servera hel fisk.

Filip Fastén, juryns ordförande, var imponerad:
– ”Det är svårt att laga god mat, och det är extra svårt att göra det med de här förutsättningarna.

Jag är imponerad av att alla lyckas göra så bra mat med kreativ höjd, kanonkul! Vinnaren är verkligen en riktig Stormkock”.

Maten lagades utomhus på Trangia-kök, där varje tävlande hade två helt vanliga spritkök var till sitt förfogande. Det svåra är att få rätt temperatur på köket, många varianter med lock och dubbla kokkärl syntes på arbetsborden.

– ”Det är svårt att laga mat så här. Man har inte hundra koll som man har hemma i sitt eget kök, det är lätt att stressa upp sig och kanske inte lita på sig själv. Men det gick ju vägen ändå”, säger Årets Stormkock Carl Jonsson och skrattar.

Bedömningen och poängsättningen görs utifrån arbetsmetodik, användbarhet och inte minst: smak. Rätternas utseende bedöms också.

 

 

Resultat Årets Stormkock 2017:

1/ Carl Jonsson, Restaurang Björk, Hemavan
2/ Hemavan Kent Bursell, Udda Tapas Sundsvall
3/ Julien Huéber, Elsas Kök, Vörå, Finland

Foto: Tärnaby Fjällhotell

 

För ytterligare information, kontakta:

H-P Carlson, Tärnaby Fjällhotell: tel: +46 (0)708-980395 mail:h-p.carlson@tarnabyfjallhotell.com Magnus Lönneborg, MENIGO: tel: +46 (0)728-538027 mail: magnus.lonneborg@menigo.se