Officiell besöksguide för
turistinformation & onlinebokning
i Hemavan Tärnaby

sven

KUNGSLEDEN

Det kan sägas direkt – Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens mest kända och kanske bästa vandringsleder men det är också en fantastisk led att färdas på vintertid.

KUNGSLEDEN

Leden som är drygt 400 kilometer lång skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet. Sen dess har den besökts av vandrare och skidåkare från hela världen. Kungsleden sträcker sig genom ett varierat landskap i Lapplands fjällvärld. Leden växlar dramatiskt längs vägen mellan alpin terräng och mer låglänt i fjällbjörkskog.

En tur längs kungsleden tar dig genom den svenska fjällkedjans dalgångar, höga dramatiska toppar och passerar också flera små fjällbyar.

Leden startar i  Hemavan i söder och sträcker sig till Abisko i norr 45 mil. Däremellan finns det en oerhört varierande terräng som erbjuder god vandring oavsett om du är erfaren fjällvandrare eller nybörjare.

På Kungsledens sträckning mellan Ammarnäs och Hemavan Tärnaby erbjuder Svenska Turistföreningen service och logi på fem stugplatser. 2017 är stugorna öppna följande tider: 24/2-1/5 & 22/6-24/9. Avståndet mellan stugorna varierar mellan 8-19 km, och stugorna är under säsong öppna för självhushåll.

När man åker skidor genom Syterskalet passerar man Västerbottens högsta fjäll Norra Sytertoppen som är 1 768 m ö h. Vid Tärnasjöstugan kan man bada bastu och det är en annan av höjdpunkterna längs leden.

Kungsleden mellan Hemavan och Ammarnäs

Så gott som hela sträckan går genom Vindelfjällens Naturreservat, och kantas av imponerande fjällmassiv och vacker natur. På Svenska Turistföreningens sida om Vindelfjällen finns all information du behöver veta för en tur mellan Hemavan och Ammarnäs.

Våfflor i Viterskalstugan

Onsdagar till lördagar serveras våfflor i Viterskalstugan. Det är värt en utflykt!

Kungsledenrännet

Skidloppet som är 8 mil skejting i fjällterräng mellan Hemavan och Ammarnäs. Antar du utmaningen?

Stötta Kungsleden

Hjälp STF att bevara den svenska fjällvärlden. Tillsammans kan vi se till att Kungsleden inte bara blir ett streck på kartan. Bli fadder idag och rädda leden för morgondagens generationer. Stötta Kungsleden 25 kr/meter

Väder och prognoser

På webben finns numera alla möjliga prognostjänster. Klicka här för att komma till fjällväderprognos på SMHI. Andra användbara sajter är norska YR, eller de svenska prognostjänsterna på klart.seSVT eller TV4 .

Fjällsäker

Ta del av Fjällsäkerhetsrådets 6 tips för att din vistelse i fjällen skall bli säker.

Hyra turskidor

Skidshopen på Fjällparken i Hemavan har turskidor att hyra ut. Om du klickar här kommer du till Hemavan Alpints hemsida där du kan hyra skidor online.

Hyra skoter

Färdas längs Kungsleden med snöskoter.

Vanliga frågor

Är Kungsleden pistad?

Nej, Kungsleden är ett fjällturspår.

Första biten från Fjällparken och upp till toppen av Norrliften är oftast pistad men sen övergår Kungsleden till ett fjällturspår som inte pistas. Däremot är stora delar av Kungsleden också en skoterled som man färdas på.

Hur fungerar det att bo i Svenska turistföreningens stugor längs Kungsleden?

Svenska Turistföreningens hemsida kan du läsa mer om hur det fungerar att bo i fjällstugorna längs Kungsleden.

Hur tar man sig hit från övriga Sverige och hur tar man sig mellan Hemavan och Ammarnäs före eller efter man har vandrat färdigt?

HITTA HIT

Det finns direktflyg från Stockholm till Hemavan. Från Umeå går det bussar till Hemavan via Storuman. Till Ammarnäs; via buss från Vännäs. Sök resvägar via resrobot.se.

MELLAN BYARNA

Länstrafikens bussar trafikerar sträckan mellan Ammärnäs och Hemavan. Det är 23 mil bilvägen mellan byarna (Kungsleden är 8 mil). Sök restider via tabussen.nu. Man kan också åka helikopter från Hemavan till Ammarnäs.

När öppnar och stänger stugorna längs Kungsleden på vintern?

Vintern 2017 är stugorna öppna följande tider: 24/2-1/5

Hur fungerar fjällräddningen?

Polisen ansvarar för att söka efter och rädda människor i fjällen. Till sin hjälp har de Fjällräddningen, som bygger på insatser från frivilliga som utbildas och utrustas av Polisen.  Fjällräddarna hjälper människor som försvunnit eller utsatts för fara i fjällen.  Fjällräddarna arbetar under ledning av en räddningsledare från Polisen eller en insatsledare från fjällräddningen.

 

Vid en nödsituation ring om möjligt 112, om det inte finns ett vindskydd eller en fjällstuga med hjälptelefon i närheten.

Fungerar mobiltelefonen på fjället?

Mobiltelefon är ofta bra att ha på fjällturen, men kan också ge falsk säkerhet. Den fungerar ofta nära vägar och bebyggelse men inte överallt. Ta ändå gärna med mobiltelefonen på fjällturen, men lova inte ständig passning och dagliga samtal om du inte känner mobilnätets täckningsområde. Läs mer om mobiltelefoni i fjället på Fjällsäkerhetsrådets hemsida.