Officiell besöksguide för
turistinformation & onlinebokning
i Hemavan Tärnaby

sven

Gränshandelsmarknaden 2017

Fjärde helgen i juli varje år bryts lugnet, tystnaden och naturupplevelsen i Tärnaby mot mingel, musik, möten, marknadsstånd, myller, mat och hantverk. Gränshandelsmarknaden har sedan starten på 1950-talet vuxit och blivit en stark tradition. Antalet marknadsplatser är nu ca 150 och marknaden besöks av ca 15 000 personer varje år. Missa inte årets största evenemang i Hemavan Tärnaby!

Gränshandelsmarknaden i Tärnaby

21-23 juli 2017 är det dags för Gränshandelsmarknaden i Tärnaby men hela vecka 29 och 30 präglas Hemavan Tärnaby av folkfest då det förutom Gränshandelsmarknaden även är dags för fiskefestival, kulturveckan och dans på Udden.

Mat är viktigt

På marknaden finns en härlig mix av nya och etablerade matställen från när och fjärran. Ta chansen och testa något nytt!

Samisk kultur

Hantverk och slöjd, lokal samisk mat, workshops i jojk, och uppträdanden. Tärnaby ligger i Sapmi och det syns och märks förstås på marknaden också!

Kul för barnen

Lekområdena på marknadsområdet erbjuder hoppborgar och lekland för de minsta.

Kulturveckan

Mitt under högsommaren anordnar Kulturakademin en kulturvecka i Hemavan Tärnaby med målet att skapa en ny scen i fjällvärlden med fokus på musik, konst, litteratur och berättande. Här ges en extra dimension till starka kulturupplevelser med hjälp av den unika fjällmiljön. Det är Kulturakademin som är motorn i sommarens utbud där många tillfällen ges till att både utöva och ta del av olika former av kultur. Läs mer.

Konsert med Ulf Bernström

Ulf kommer att bjuda på en blandning av moderna evergreens som vi alla känner igen. Från Josh Groban via Kent till Leonard Cohen. Boka biljett.

Datum: 21 juli 2017
Tid: 18.00
Plats: Tärna Kyrka

Kvällsaktiviteter för alla smaker

Under marknadshelgen finns mycket att göra långt in på småtimmarna. Dans den natursköna festplatsen Udden, eller drogfri aktivitetsnatt för ungdomar, och så god mat och dryck förstås.

Sommar- och hösttips

Sommarlinbanan

För dig som inte vill gå upp för fjället finns en bekväm sommarlinbana som även har cykelfästen. Åk tur och retur eller använd den för en skön start på vandringen.

Läs mer

Fjällbotaniska trädgården

Fjällbotaniska Trädgården är en liten diamant i fjällvärlden med sitt stora utbud av fjällväxter och den pedagogiska presentationen. Det är Sveriges högst belägna botaniska trädgård och en av världens nordligaste.

Läs mer

Naturum Vindelfjällen

Naturum beskriver, förklarar och ger förståelse för naturen och områdets värden, samt inspirerar till vistelse och naturkontakt. Utställning och information om Vindelfjällens naturreservat och Kungsleden, aktiviteter, försäljning av kartor, vykort mm. Varje vecka anordnas aktiviteter och vissa av dem riktade mot barnen.

Läs mer

Hemavan Tärnaby Bikepark

Hemavan Tärnaby Bikepark har en fjällkänsla som slår allt i Sverige! I parken – som ligger vid sommarlinbanan i Hemavan – finns en handfull nedfarter med olika svårighetsgrader, från grön till svart. De flesta är så kallade single tracks, som påminner om vandringsleder, och utnyttjar fjällets karaktär fullt ut!

Läs mer

Cykla på vägar och stigar

Fina grusvägar eller crosscountrycykling på fjället. Dom bästa tipsen får du i vår cykelkarta som du kan hämta gratis på Turistbyrån eller anläggningar i Hemavan Tärnaby.

Läs mer

Fjällöpning

Trail running är en av Sveriges snabbast växande sporter/aktiviteter. I vårt fina fjällområde får man dessutom njuta av fantastiska vyer då man springer över fjälltoppar och längs med fjällbäckar som dessutom förser en med uppfriskande vatten under löpturen. Skaffa dig en karta, packa säcken lätt, men med det som behövs och ge dig ut och testa!

Läs mer

Båt och kanot

Hyr en båt eller kanot eller följ med på en guidad kanottur.

Läs mer

Vad händer i Hemavan Tärnaby?

Till evenemangskalendern

Sommarens 4 stora evenemang

Gränshandelsmarknad

Marknad, myller, hantverk och konst under Gränshandelsmarknaden.

Kulturveckan

Kulturakademin anordnar en kulturvecka i Hemavan Tärnaby med målet att skapa en ny scen i fjällvärlden med fokus på musik, konst, litteratur och berättande.

Fiskefestivalen

Under fiskefestivalen händer det extra mycket kring fisket i Hemavan Tärnaby.

Fjällöparfesten

Sista helgen i juli samlar vi tre löpartävlingar i fantastisk fjällmiljö, vi kallar det fjällöparfest!

Shopping

I Hemavan Tärnaby finns en rad intressanta butiker, fyllda med allt från livsmedel till sportartiklar. Du har också möjligheten att fynda souvenirer, lokala delikatesser och lokalproducerad slöjd. Här finns något för alla – och för alla behov.

Samiska besöksmål

Den samiska kulturen präglar i många avseenden området och har utvecklats under lång tid. I Tärnaby finns en samisk skola, och i området kring Hemavan Tärnaby bedrivs en mycket aktiv rennäring av två samebyar; Vapsten och Ubmeje. Kulturreservatet vid Atoklimpen är en samisk kulturmiljö, som visar hur det renskötande nomadsamhället nyttjat landskapet under förhistorisk tid och fram till idag

Vinteraktiviteter

Här räcker snön till alla!