sven

Starten av Uhrwedersprinten i lördags i Hemavan

I helgen har det genomförts ännu en upplaga av toppturshelgen. Det här är helgen då Sverigeeliten och glada amatörer deltar på samma arena. Det är en relativt liten sport och speciellt i tjejklassen är det få deltagare. Josefina Wikberg som kommer från Kråkberg några mil från Tärnaby är en av få tjejer som tävlar och det gör hon med bravur. Hon är lika snabb upp på Ryfjället som många av killarna.

Upp på Ryfjället åkte också ett gäng glada amatörer och för oss tog det flera timmar längre tid att ta oss upp på toppen än Björn Gund, svensk mästare som behövde 42 minuter på sig. Men trots det tror jag nästan att vi känner oss lika nöjda som han gör.

Toppturshelgen tre delar består av: 

Uhrweder sprinten
Tävlingen är både till för motionärer, nybörjare och elit. Alla startar samtidigt och ger sig ut på en varvbana som mäter ca 250 höjdmeter/varv. Hur många varv man hinner är helt individuellt då målsnöret dras vid varvningen efter 90 min. Kommer man alltså in till varvningen 1 sekund innan målsnöret dras så är det grönt ljus för att sticka ut på ett sista kanske avgörande varv!
Resultat Uhrwedersprinten 2012

Tur für alle
Tur für alle är en gemensam topptur på eftermiddagen efter Uhrweder sprinten och den är öppen för alla deltagare på Toppturshelgen. I år var det en ganska kraftig vind så det blev en kort tur till en bäckravin strax nedanför Centrumliftens topp och där blev det lavinkunskap och grundläggande genomgång av akut omhändertagande genom ABCDE-metoden.  

Ryfjället upp
Här avgjordes i år Vertikal SM i skidalpinism. Det är rakt uppför fjället som gäller, första dam/herr på toppen tar titeln som bäst i Sverige. 

Tävlingen är öppen för alla och man behöver inte vara topptränad för att ta sig an denna utmaning. Fjället, och tävlingen, är visserligen 1000 positiva höjdmeter men tar man det bara lite lugnt så kommer man upp. Och det kommer att vara värt mödan! Fantastisk utsikt på toppen över svenska fjällvärlden. Sen har man ju det bästa av allt kvar – nämligen 1000 sammanhängande fallhöjdsmeter!
Resultat Ryfjället upp 2012